13 oktober 2019 van 12:30u-17:00u

Wereld Trombose Dag

Wereld Trombose DagOp zondag 13 oktober 2019 vindt voor de zesde keer de Wereld Trombose Dag plaats. Ook het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ heeft op die dag op en rondom het Onze Lieve Vrouwplein in Maastricht speciaal aandacht voor trombose. Trombose is een aandoening waar jaarlijks één op de vier patiënten aan komt te overlijden. Met gerichte aandacht, diagnostiek en behandeling is er nog veel gezondheidswinst te behalen.

World Thrombosis Day
Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsel in (slag)aders worden gevormd. Dat zorgt voor een verminderde bloedtoevoer waardoor er makkelijker bloedstolsels ontstaan. Als zo'n stolsel losschiet kan het makkelijk tot een longembolie, hartinfarct of beroerte leiden.
Rudolf Virchow was de eerste onderzoeker die het fenomeen trombose beschreef. Op zijn geboortedag 13 oktober vindt jaarlijks de 'World Thrombosis Day' plaats.

Onze Lieve Vrouweplein
Afgelopen jaar waren er op Wereld Trombose Dag allerlei activiteiten op en rondom het Vrijthof in Maastricht. Dit jaar vindt de informatiemarkt plaats op het Onze Lieve Vrouweplein. Tevens is het mogelijk om contact te hebben met onderzoekers en behandelaars, die in kunnen gaan op vragen over trombose en antistollingsbehandeling.