Kosten behandeling

Dure geneesmiddelen

BiosimularsBiosimularsBiosimulars

Bij uw behandeling in het Maastricht UMC+ kan de medische specialist geneesmiddelen voorschrijven. De laatste jaren zijn dit steeds vaker biologische geneesmiddelen (biologicals).  Een biologisch geneesmiddel bestaat geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit. Het remt de werking van ontstekingseiwitten en stimuleert de afweercellen in het lichaam. Een biologisch geneesmiddel kan bij zeer uiteenlopende ziektebeelden worden voorgeschreven, bijvoorbeeld chronische maag-darm ziekten, reumatologische aandoeningen, huidziekten en sommige vormen van kanker.

Sommige biologische geneesmiddelen worden door meerdere fabrikanten gemaakt. Een groep biologische middelen met dezelfde werkzame stof wordt biosimilars genoemd. De kosten van de verschillende biosimilars in één groep kunnen verschillen, terwijl de kwaliteit hetzelfde is.

Het Maastricht UMC+ kiest, vanwege het maatschappelijk belang (lagere kostprijs), voor de meest doelmatige behandeloptie. Dit zou het originele product kunnen zijn, maar ook een later op de markt gekomen middel uit dezelfde groep biosimilars.  Hiermee draagt het Maastricht UMC+ bij aan het betaalbaar houden van de zorg in de toekomst.  Dit beleid geldt overigens ook voor alle andere geneesmiddelen die de specialist in het Maastricht UMC+ voorschrijft.

In de praktijk merkt u hier weinig van. Als u te maken krijgt met een andere toedieningswijze dan u voorheen gewend was wordt dit uiteraard vooraf met u doorgesproken. Vanzelfsprekend zullen het effect en het mogelijk optreden van bijwerkingen zoals gewoonlijk door uw behandelaar nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

Wat vindt u van deze pagina?