Kosten behandeling

Zorgpolissen

Zorgverzekeraars kunnen op twee manieren uw zorg vergoeden: in natura of via restitutie. De zorgpolissen die ze aanbieden, zijn hierop gebaseerd.

U kunt kiezen uit de onderstaande zorgpolissen:

De restitutiepolis: grote keuzevrijheid, relatief hoge premie

Met een restitutiepolis kunt u zelf kiezen bij wie u uw zorg afneemt. U kunt kiezen voor een ziekenhuis in de buurt of juist een specialist verder weg. De kosten voor de zorg declareert u bij uw zorgverzekering. Voor deze verzekeringsvorm hebben de verzekeraars contracten afgesloten bij een groot aantal zorgaanbieders. Kiest u voor zorg door een niet gecontracteerde aanbieder, dan krijgt u het gemiddelde tarief voor de behandeling vergoed en in het geval van een zuivere restitutiepolis zelfs de gehele werkelijke kosten. De restitutiepolis is qua premie de duurste vorm van zorgverzekering.


De naturapolis: beperkte keuzevrijheid, relatief lage premie

Hebt u een naturapolis, dan hoeft u de kosten niet te declareren. Die worden door uw verzekering rechtstreeks aan de zorgverlener betaald. Voor deze verzekeringsvorm hebben de zorgverzekeraars contracten afgesloten met een groot aantal zorgaanbieders. Uit die aanbieders kunt u kiezen als u hun zorg nodig hebt. U hebt dus minder keuzevrijheid als u een volledige vergoeding wil, maar u betaalt ook minder premie dan bij een restitutiepolis. U kunt ook bij deze polis kiezen voor niet gecontracteerde zorgverleners, maar dan krijg u meestal maar een deel van de kosten vergoed.


De budgetpolis: weinig keuzevrijheid, laagste premie

De budgetpolis is de goedkoopste vorm van zorgverzekeringspolis. Het is een naturapolis, maar dan met minder keuzemogelijkheden. Ook krijgt u bij de keuze voor niet gecontracteerde aanbieders vaak maar de helft van uw kosten vergoed.


De combinatiepolis: deels restitutie, deels natura

De naam zegt het al: een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. In de verzekeringsvoorwaarden wordt aangegeven welke behandelingen in natura vergoed worden, en welke via restitutie.


De Pro Life polis

In de basisverzekering zitten behandelingen waar sommige mensen principiële bezwaren tegen hebben. Zij kunnen terecht bij Pro Life, dat zorgverzekeringen aanbiedt zonder vergoeding voor zaken als abortus, geslachtsverandering en euthanasie.

 

Wat vindt u van deze pagina?