Dag van de opname

Afdeling Verloskunde

De afdeling verloskunde is onderverdeeld in een verpleegafdeling (kraamafdeling) en de verloskamers. Op de verpleegafdeling zijn zwangeren, kraamvrouwen en gezonde babies opgenomen. De afdeling verloskunde (D2) bevindt zich op nivo 2. Vanuit de parkeergarage neemt u in de Serrehal direct links de lift.
De afdeling beschikt over 5 éénpersoonskamers, 6 tweepersoonskamers. De verloskamerafdeling beschikt over 1 kraamsuite en 2 verloskamers met een bevalbad, 2 onderzoekskamers,
3 'weeënkamers' en 4 verloskamers.

Binnen de afdeling Verloskunde en het transmuraal vrouwen dagcentrum werken gynaecologen, gynaecologen in opleiding, verpleegkundigen, leerling verpleegkundigen, lactatiekundigen, leerling verloskundigen en twee secretaressen.

Bevallen in het ziekenhuis

Wanneer neemt u contact op?

1.     Wanneer u langer dan een uur, iedere vijf minuten, weeën hebt. 
2.     Bij vaginaal vochtverlies, anders dan urine (gebroken vliezen).
3.     Bij vaginaal bloedverlies.
4.     Bij minder leven voelen (wanneer u de kindsbewegingen minder goed of niet meer voelt).
5.     Bij ongerustheid.

Ons telefoonnummer is 043-387 62 40. U bent dan rechtstreeks verbonden met de verloskamers. U kunt ook het algemene ziekenhuisnummer bellen (043-387 65 43) en u laten doorverbinden met de verloskamers. Bij het eerste contact stelt de verpleegkundige u enige algemene vragen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  1. De verloskundige kaart (niet van toepassing als u bij de gynaecoloog onder controle bent).
  2. Kleding voor uzelf en uw toekomstige kind.
  3. Maxi Cosi, of ander veilig vervoermiddel, voor uw kind.
  4. Toiletspullen.

Bij binnenkomst maakt de verpleegkundige eerst een CTG (cardio tocogram). Dit is de registratie van de harttonen van het kind en de weeënactiviteit. Ook worden enkele controles uitgevoerd (zoals het meten van uw bloeddruk en temperatuur) en een korte vragenlijst afgenomen. Daarna wordt u bezocht door de dienstdoende arts-assistent.
De ontsluitingsperiode brengt u door in de weeënkamer, de bevalling vindt plaats op de verloskamer. Na de bevalling wordt besloten of u al dan niet naar huis mag. Dit is afhankelijk van uw conditie en die van uw kind.

Meer informatie over bevallen vindt u op de website van de afdeling verloskunde en gynaecologie  in het Maastricht UMC+

 

Wat vindt u van deze pagina?